Begroting 2020

De gronden waarop de ramingen zijn gebaseerd

Financieel

Voor de bepaling van het prijsniveau 2020 is de “Korte termijnraming maart 2019” van het Centraal planbureau (CPB) geraadpleegd.

De conclusie luidt als volgt:
“De Europese economie groeit minder uitbundig dan in de vorige jaren. De bestedingen blijven op peil door de werkgelegenheidsgroei en het hogere loonniveau. Naar aanleiding van deze oplopende loonkosten stijgt de kerninflatie licht.
De Nederlandse economie keert terug naar een standaardgroeitempo. De wind uit het buitenland doet de Nederlandse economie afkoelen. De uitvoer groeit minder hard dan in vorige jaren. Internationale onzekerheden hebben ook hun weerslag op het Nederlandse producenten- en consumenten- vertrouwen. De investeringen en consumptie groeien in 2019 en 2020 door, maar minder sterk dan voorheen. Daardoor groeit de Nederlandse economie nu weer in lijn met de potentiële groei. Na eerdere groeipercentages van ruim boven de 2% wordt voor zowel 2019 als 2020 een bbp-groei van 1,50% voorzien.
De overheidsbegroting is minder expansief dan beoogd. Het Regeerakkoord behelst omvangrijke intensiveringen bij onder andere defensie en infrastructuur. Vanwege de uitzonderlijk grote onderuitputting in 2018, de krappe arbeidsmarkt en aanwijzingen dat ook dit en volgend jaar de uitgaven lager zullen zijn dan gepland, is in deze raming verondersteld dat € 2,5 miljard in 2019 en € 1,0 miljard in 2020 van de intensiveringen niet kunnen worden gerealiseerd. Voor zover het onder de in het Regeerakkoord afgesproken uitgavenplafonds past zal een deel van de intensiveringen in latere jaren alsnog tot besteding komen.”

Zoals uit de tabel Uitgangspunten blijkt, bedraagt het door het CPB voor het jaar 2020 geraamde prijsmutatie- percentage 1,60%. Het ligt voor de hand om dit percentage eveneens voor de Begroting 2020 aan te houden. Echter, vanuit 2018 is structureel met een indexatiepercentage van 1,50% gerekend. Als richtlijn voor het bijstellen van het gehanteerde indexatiepercentage wordt een afwijking van minimaal 0,25% met het CPB aangehouden. Dit heeft tot gevolg dat het indexatiepercentage voor 2020 en 2021 niet wordt bijgesteld. Vanaf 2022 wordt met betrekking tot zowel de lasten als de baten aangesloten op de door het CPB geprognosticeerde reeks.