Grondstoffen/terugloop van restafval
Het grondstoffenplan uitvoeren. Per 2019 worden de ondergrondse containers voor restafval afgesloten. Ook zijn de voorbereidingen gestart voor omgekeerd inzamelen voor de laagbouwwoningen. Dit wil zeggen grondstoffen rolcontainers aan de deur voor de fracties; GFT (groente, fruit en tuinafval), PBD (plastic, blik en drankenkartons) en optioneel OPK (oud papier en karton). En restafval op afstand in een ondergrondse container op buurtniveau.
Milieubeleidsplan 2019-2023
In 2020 wordt verder uitvoering gegeven aan het Milieubeleidsplan. Het plan omvat de ambities en prioriteiten op het gebied van de milieukwaliteit van de leefomgeving, duurzaamheid en de energietransitie. Dit houdt onder andere het volgende in:
- Verduurzamen gemeentelijk vastgoed.
- Verduurzamen openbare verlichting.
- Opstellen routekaart voor het energieneutraal maken van de gemeentelijke organisatie.
- Verdere verbetering van de luchtkwaliteit.
- Gebiedsgerichte gezondheid.
- Zero-emissie distributiebeleid.
- Verder verduurzamen van de bedrijfsterreinen Houtwegen en de Trompet.
Warmtenet
Vanaf 2018 is er samen met HVC gewerkt aan een businesscase en een concepttrace voor het warmtenet. Daartoe zijn onder andere met de woningbouwcorporaties gesprekken gevoerd over de mogelijkheid van aansluiting op het warmtenet en de aantallen woningen waarvan de corporaties vinden dat die moeten worden aangesloten. In 2020 wordt de businesscase afgerond.
Green deal Zorg
De zorginstellingen Heliomare, VivA!Zorgroep en de Hartekampgroep continueren de verduurzaming van hun bedrijfsvoering in het kader van de Green deal Zorg. Het streven is om het zilveren certificaat voor de verduurzaming te behalen (nu zijn ze in het bezit van de bronzen certificaat). De gemeente ondersteunt de zorginstellingen met kennisbijeenkomsten.
Regionaal Energiebesparingsprogramma
Heemskerk neemt deel aan het regionaal energiebesparingsprogramma 2019-2021. In 2020 zal een mobiel energieloket van het Duurzaam Bouwloket op gezette tijden in de wijken aanwezig zijn. Dit is een aanvulling op het bestaande virtuele energieloket www.duurzaambouwloket.nl. Daarnaast worden met het Duurzaam Bouwloket wijkbijeenkomsten georganiseerd.
In samenwerking met Stichting Huizenaanpak zullen VVE's worden gestimuleerd tot het verduurzamen van hun woningcomplex.
Geluid
De geluidsanering van 35 woningen aan de Rijksstraatweg door gevelisolatie gestart in 2019, wordt afgerond in 2020. Daarna wordt (uiterlijk 2021) stil asfalt ter hoogte van deze woningen aangelegd waarmee het gehele geluidssaneringsproject wordt afgerond.
Ten aanzien van het beperken van vliegverkeerslawaai wordt uitvoering gegeven aan de in 2019 geactualiseerde Bestuurlijke agenda Schiphol.
Water
Samen met gemeente Beverwijk en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken we aan de verbetering van de stedelijke waterkwaliteit. Een goede basis voor inzicht in de ecologische toestand van het water vormen de ecoscans die in de afgelopen jaren gezamenlijk zijn uitgevoerd. Momenteel loopt een nieuwe vorm van onderzoek naar de ecologische sleutelfactoren. In 2020 stellen we gezamenlijk een effectief maatregelpakket op basis van alle onderzoeksresultaten ter verbetering van de waterkwaliteit.
Riolering
Tot en met 2021 wordt aan de volgende maatregelen invulling gegeven:
- Omvorming verbeterd gescheiden rioolstelsels naar gescheiden rioolstelsels (2017-2021).
- Verder ontvlechten van de gemengde riolering (2017-2021). Voor 2020 staan de Maerten van Heemskerckstraat en de Vennen in de planning.
- Completeren van de infiltratiekansenkaart (2021).
Klimaatadaptatie
Er wordt een gemeentelijke uitvoeringsagenda voor klimaatadaptatie gemaakt. Hierin worden de ambities van de gemeente beschreven en worden knelpunten ten aanzien van wateroverlast, droogte, hitte en overstroming geprioriteerd. Ook bodemdaling wordt beschouwd. Het moet vanzelfsprekend worden om rekening te houden met de klimaatverandering bij het inrichten van de openbare ruimte. De uitvoeringsagenda komt tot stand na afstemming met belanghebbenden, zoals bewoners en bedrijven. Door communicatie en interactie wordt duidelijk hoe zij op eigen terrein bij kunnen dragen aan een waterrobuuste en klimaatbestendige Inrichting. Hiermee wordt invulling gegeven aan de afspraken uit het de Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.