Begroting 2020

Programma 1: Bestuurlijk domein

Context en achtergronden

Veiligheid

Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Landelijk zijn onderstaande vijf veiligheidsvelden benoemd waar in Heemskerk ook mee wordt gewerkt:

  • Een veilige woon- en leefomgeving: dit heeft betrekking op de alledaagse woon- en leefomgeving van bewoners ofwel de veiligheid en leefbaarheid in de wijk, buurt, straat en tussen buren onderling.
  • Bedrijvigheid en veiligheid: dit heeft betrekking op aantastingen van de veiligheid rond recreatieve en economische voorzieningen zoals winkelcentra, bedrijventerreinen en uitgaansmogelijkheden.
  • Jeugd en veiligheid: dit heeft betrekking op de gebruikelijke veiligheidsthema’s in relatie tot jeugd: overlast gevende jeugd, criminele jeugd/individuele probleemjongeren, alcohol en drugs en veilig in en om de school (VIOS).
  • Fysieke veiligheid: dit heeft betrekking op de echte fysieke veiligheidsthema’s, zoals verkeersveiligheid, brandveiligheid, externe veiligheid en rampenbestrijding en crisisbeheersing. Op het gebied van fysieke veiligheid speelt de Veiligheidsregio Kennemerland een belangrijke rol. Zij zijn verantwoordelijk voor de brandweerzorg, crisisbeheersing en spelen een prominente rol in de advisering bij evenementenveiligheid in de gemeente Heemskerk.
  • Integriteit en veiligheid: dit heeft betrekking op verschijnselen die inbreuk maken op de maatschappelijke integriteit c.q. op belangrijke regels en andere afspraken in het kader van de veiligheid en stabiliteit van onze samenleving.

Vergunnen en handhaven

Vergunnen en handhaven geschiedt op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwregels, openbare orde en veiligheid. Vergunningsaanvragen worden getoetst, op de uitvoering wordt toezicht gehouden en in geval van afwijking wordt gehandhaafd. Kaders zijn neergelegd in onder meer de bestemmingsplannen, het Bouwbesluit, de Algemene plaatselijke verordening en de Drank- en horecawet.
Voor de omgevingsvergunningen is de komst van de Omgevingswet van invloed op de werkprocessen en de afstemming met de ketenpartners. Met de Voorjaarsnota 2020 volgt een update op de implementatie omgevingswet.
Voor het toezicht en de handhaving in het kader van de ruimtelijke ordening is de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen van invloed op de huidige werkwijze. De wet heeft tot gevolg dat er een verschuiving plaatsvindt van toezicht op de bouw naar controle op de private toezichthouder en in toenemende mate handhaving op bouw en gebruik van gebouwen en gronden in het algemeen. Daarmee verwachten we dat de vraag om handhaving toe gaat nemen.
In relatie tot de wetgeving omtrent het Programma aanpak Stikstof (PAS) is zowel de komst als het moment van indienen van een aantal grootschalige bouwprojecten onzeker. De legesinkomsten zijn dan ook voorzichtig geraamd.

Openbare ruimte

Vergunnen van evenementen en het geven van toestemming voor een ander gebruik van de openbare ruimte gebeurt met name op grond van de Algemene plaatselijke verordening. Voor het toezicht op de vergunningen en voor het toezicht op de algemene regels uit de Algemene plaatselijke verordening worden de Bijzondere opsporings ambtenaren (Boa's) ingezet.

Verbonden Partij

Veiligheidsregio Kennemerland
De taken rondom Brandweerzorg en Publieke Gezondheidszorg zijn overgedragen aan het bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland. Deze draagt de zorg voor bescherming van burgers tegen onveilige situaties en het adequaat optreden op het moment dat zich een ramp voordoet.

ga terug