Voor het opstellen van de begroting is de wet- en regelgeving Bbv van toepassing. Voor de duidelijkheid wordt hieronder beknopt een aantal belangrijke onderdelen met betrekking tot de leesbaarheid van de begroting toegelicht.
- Programma's en taakvelden
Gemeenten zijn vrij in het bepalen van de eigen programma-indeling. De indeling in taakvelden daarentegen is verplicht voorgeschreven. Hierdoor is het makkelijker om de prestaties van gemeenten onderling te vergelijken. De begroting ingedeeld naar taakvelden is als bijlage in de begroting opgenomen.
- Verplichte set indicatoren
Er is een basisset indicatoren opgesteld die alle gemeenten in de begroting en jaarstukken moeten opnemen. Deze indicatoren zijn op het niveau van programmaonderdeel in de begroting verwerkt. Naast deze verplichte indicatoren is tevens een actualisatie van de indicatoren opgenomen zoals die in de afgelopen jaren zijn gehanteerd. Deze indicatoren worden gebruikt om te toetsen of de doelstellingen zijn behaald en zijn specifiek van toepassing op de gemeente Heemskerk.
- Taakveld Overhead
In het gewijzigde Bbv worden de kosten voor overhead niet langer onder de programma's geregistreerd, maar centraal op een afzonderlijk taakveld. De totale kosten van overhead zijn daarom in een apart overzicht zichtbaar gemaakt. Indirecte kosten die een rechtstreekse relatie hebben met een specifiek taakveld zijn zoveel mogelijk wel toegerekend.
- Verbonden partijen
De (beleids-)ontwikkelingen inzake verbonden partijen zijn, conform de voorschriften van het Bbv in de programma's opgenomen, waarop de samenwerking met de verbonden partij betrekking heeft. Hierdoor kunnen de bijdragen van verbonden partijen en de daaraan verbonden risico's makkelijker in de beschouwingen over de begroting en jaarrekening worden meegenomen. In de paragraaf Verbonden partijen zijn de overige verplichte gegevens opgenomen.